0504332222

Usein kysyttyä

Tähän osioon olemme kasanneet sellaisia kysymyksiä, mitä ihmiset meiltä usein kyselevät. Mikäli mieleenne juolahtaa jotain kysyttävää, niin rohkeasti vain.

 

Kuka ilmalämpöpumpun asentaa? Luvat? Onko tyhjiöinti välttämätön?

Ilmalämpöpumpun saa asentaa vain Tukesin hyväksymä asennusliike.

Maahantuojat eivät anna laitteilleen takuuta, jos asennus ei ole asianmukaisesti lupa-asiansa hoitaneella yrityksellä suoritettu.

Lämpöpumppu lähtee toimimaan ilman tyhjiöintiäkin ja saattaa toimia vuodenkin ilman ongelmia, mutta sitten se on jo myöhäistä. Kylmäpiiriin jäänyt kosteus reagoi kylmäaineen kanssa muodostaen happoa, joka puolestaan tuhoaa laitteiston sisäisesti hyvinkin nopeasti. Tämän jälkeen laite on korjauskelvoton.

Meidän luvanvaraisuuden voitte tarkistaa seuraavista linkeistä. Yrityksemme virallinen nimi on: Jäähdytinpalvelu RefGroup Oy

Tästä voitte tarkistaa ilmalämpöpumpputoimittajasi sähkö- sekä kaasupätevyyden (Yrityksen toimintailmoitus).

Jokaisella asentajalla tulee olla pätevyys. Se ei riitä, että yrityksessä on yhdellä “paperit” kunnossa. Asentajapätevyyden saa vain alalleen koulutettu ja hyväksytysti näyttökokeet suorittanut henkilö!

Ilmalämpöpumppuja myydään myös ilman asennusta, kehottaen “säästämään” ja asentamaan itse?

Yritykset, jotka myyvät laitteita kehottaen asentamaan itse, eivät toimi oikein/lain mukaan. Myyntipuheissa ja mainoksissa ilmoitetaan “helppo asentaa myös itse” => tuossa lauseessa ei anneta lupaa, eikä kehoteta asentamaan. Näin ollen myyjä ei ole vastuussa myymästään tuotteesta, koska se on luvattomasti asennettu! Ovelaa eikö?

Vahingon sattuessa (tulipalo, homevaurio, sähköisku jne.) vakuutusyhtiö ei korjaa vahinkoa laittoman asennuksen vuoksi.

Maahantuoja vastaa tuotteestaan vain jos sen on luvallinen yritys asentanut!

Jäähdytinpalvelu RefGroup Oy ottaa kokonaisvastuun tuotteistaan ja puheistaan. Siksi myymme ilmalämpöpumppumme vain asennettuina.

Mikä on talvivarustus?

Talvivarustuksella tarkoitetaan sähkövastusta, joka sijaitsee ulkoyksikön pohjassa. Tällä vastuksella ei kuitenkaan ole tekemistä itse sulatuksen kanssa. Vastuksella estetään sulatusjakson aikana syntyvän kondensioveden jäätyminen (talvella lämmitettäessä) ulkoyksikön pohjaan. Tuon vastuksen teho on luokkaa 50-100 wattia mallista riippuen. Jäähdytyskäytössä olevat koneet eivät tuota ”varustusta” tarvitse”.

Mikä on hyvä- /paras ilmalämpöpumppu?

Pelkästään esitteiden arvot ei parasta konetta paljasta. Hyväkin ilmalämpöpumppu voidaan pilata väärin mitoitettuna ja asennettuna. Kun ostaa koneen ja asennuksen samasta paikasta voi varmistua siitä, että oikeanlainen ilmalämpöpumppu tulee oikeaan paikkaan ja asennus hoidetaan asianmukaisesti ja siististi. Kokonaisuus ratkaisee.

Ilmalämpöpumppua hankkiessa kannattaa tarkistaa myös maahantuoja. Viralliset maahantuojat ovat vakavaraisia ja pitkään toimineita yrityksiä, jotka ottavat myös vastuun maahantuomistaan laitteista.

Yksikään lämpöpumppu, joka on jäässä tai rikki (syystä tai toisesta), ei säästä penniäkään! Päinvastoin.

Onko teillä oma maahantuonti edustamillenne lämpöpumpuille?

Ei. Saamme lähes päivittäin puheluista ”tästä teidän maahantuomastanne laitteesta”.

Hankimme laitteet vain virallisilta merkkikohtaisilta maahantuojilta. Näin varmistamme, että myymillemme laitteistoille on varaosia vikatilanteen sattuessa myös vuosien kuluttuakin. “eksoottisille” laittelle saatta olla hyvinkin hankala saada varaosia, jos jotain tapahtuu. Rikkinäinen laite ei säästä lämmityskuluissa!

Voiko lämpöpumpunn asentaa kylpyhuoneeseen poistamaan kosteutta?

Ei. Lämpöpumppu on aivan liian “järeä” pelkän kylpyhuoneen kosteuden poistoon. Tähän tarkoitukseen on olemassa pieniä kosteudenpoistajia.

Miksi ilmalämpöpumput ovat halvempia esim. aasiassa kuin suomessa?

Etelästä tuodut ilmalämpöpumput ovat tarkoitettu etelän ilmasolle ei pohjolan pakkasille. Tokihan etelässäkin lämmitystä tarvitaan, mutta heidän “talvensa” on kuitenkin lähtökohtaisin plussan puolella.

Meillä pohjolassa myytävät ilmalämpöpumput ovat eri laitteita kuin esim. aasiassa, espanjassa, vaikka merkki ja ulkonäkö voivat olla samannäköisiä.

Kannattaa aina ennen ostopäätöstä miettiä ostaako halvimman ilmalämpöpumppuna myytävän ilmastointilaitteen vai hieman arvokkaamman laatupumpun, joka on Suomen ilmasto-olosuhteisiin tarkoitettu. “Halvin laite on aina halvin ensimmäisen kerran maksettuna!”.

Muista. Ilmalämpöpumppu on kiinteästi asennettava laite, joka on seinälläsi seuraavat 15 vuotta!

Paljonko maksaa ilmalämpöpumppu asennettuna?

Edullisimmat “pumput” ovat 1000,00 € – 1400,00 € asennettuna. Toimiva/laadukas ilmalämpöpumppu noin 120 m² omakotitaloon maksaa asennettuna noin 1500,00 € – 2 300,00 €:n riippuen merkistä ja mallista.

Laadukkaalla ilmalämpöpumpulla tarkoitamme laitetta, joka toimii tehokkaasti kesällä ja talvella, käyttöäänet ovat hiljaiset sekä käyttöikä on pidempi kuin takuuaika. Tärkein: asennus on hoidettu huolellisesti ja parhaista mahdollisista tarvikkeista! (jopa kylmäaineputkissa on eroja).

Valitettavasti ylikuumentuneilla Suomen lämpöpumppu-markkinoilla törmää ongelmaan, että myydään asiakkaalle ”niin pieni pumppu kun hinta alkaa miellyttämään”. Kauppaa tehdään, mutta ei sellaisilla tavoilla, jotta asiakaskin kaupasta hyötyisi.

Kuka on vastuussa ilmalämpöpumpun takuu-asioissa?

Ilmalämpöpumpun myynneellä liikkeellä. He ovat vastuussa mahdollisesta laiteviasta.

Asennusliike toki vastaa omasta osuudestaan, eli siitä, että laite on oikein asennettu. Kun ilmalämpöpumppu on hankittu asennuksineen yhdestä yrityksestä, niin takuu-asioissa ei ole kuin yksi “syyllinen”, joka asian hoitaa. Jos asiaa hoitaa useampi yritys, niin “syyllisen” hakeminen ei aina ole kovinkaan helppoa “kuka, korvaa ja mitä”. Meidän myymissämme laitteissa hoidamme takuu huollon ensitilassa. Ilmalämpöpumput ovat teknisiä laitteita ja joskus tuollainen “maanantai-kappale” ilmaantuu. Laadukkailla laitteilla takuuhuoltoja on varsin vähän.

Maahantuojan pysyvyys on tärkeä. Vastuunsa tunteva maahantuoja toimittaa varaosat mahdollisessa vikatilassa, niin ongelmia ei ehdi syntyä.

Muutamissa tapauksissa on jouduttu varaosia odottamaan, jopa useamman kuukauden. Sellainen menettely ei kannusta meitä, eikä asiakkaitamme jatkamaan yhteistyötä. Pahimmassa tapauksessa varaosia ei saada ollenkaan.

Onko ilmalämpöpumppujen suodatusominaisuuksissa perää vai onko ne vain puheita?

Ei ne pelkästään puheita ole. Jokainen ilmalämpöpumppu on varustettu vähintään karkeapölysuodattimin.

Ilmalämpöpumppu pyörittää n. 200-500 m³/h ilmaa lävitseen, eli n. 2-3 kertaa asunnon ilmamäärän tunnissa. Ilmassa leijuvat pöyhiukkaset jäävät hiljalleen sisäyksikön suodattimiin vähentäen mm. allergikkojen oireita. Useimmissa laitteissa on mm. zeoliitti-, ja aktiivihiilisuodattimia. Nämä ovat ihan toimivia ratkaisuita, kuhan vain muistaa pitää suodattimet puhtaana ja uusia aika-ajoin.

Miten ilmalämpöpumppu reagoi sähkökatkon sattuessa?

Ilmalämpöpumppu on varustettu ”muistilla”. Näin ollen se osaa käynnistää itsensä uudelleen mahdollisen sähkökatkoksen jälkeen. Ei siis syytä huoleen vaikka ette olisikaan silloin kotona.

Joissain kohteissa ei säästöä synny, mikä syynä?

1) Heikkotasoinen laite. Yksikään kone, joka on jäässä tai hajonut ei säästä penniäkään, päinvastoin.

2) Kohteet, jossa lämmitettään pääsääntöisesti takalla. Tällöin ei sähköä/ölyä lämmitykseen kulu, joten lämmityskustannuksissa ei voida säästää. Tokihan ilmalämpöpumppu levittää takan antamaa lämpöä. (kaikki mallit eivät tähänkään sovellu).

3) Laitteen väärä sijoitus.

4) Laite automaatti-asennolla (mode: AUTO). Laite pyrkii vain pitämään asetetun lämpötilan, joko lämmittäen tai jäähdyttäen. Talvella tämä on huono asia, jos esim. takalla lämmittää ja ilmalämpöpumppu pyrkii jäähdyttämään tilaa samanaikaisesti.

5) Suodattimet tukossa.

6) Puhallusteho liian pienellä. Käyttövinkki: Puhallin (FAN), niin kovalle kuin korvat kestää.

VINKKI: Säädä patterit noin 3-4 astetta pienemmälle kuin lämpöpumppuun astettu arvo. Näin sadaan ilmalämpöpumpusta kaikki irti.

Miten ilmalämpöpumppu säästää itsensä takaisin?

HUOM! Jotta ilmalämpöpumppu säästäisi itsensä takaisin, edellyttää se laitteelta sen, että se toimii myös talvella!!!

Ilmalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin keskimäärin 3-5 vuodessa säästettyinä lämmityskuluina. Säästö perustuu ilmalämpöpumpun hyvään hyötysuhteeseen. Parhaimmissa tapauksissa ilmalämpöpumppu ottaa 1 kW sähkötehoa ja tuottaa 4 kW lämmitystehoa!

Suorasähkö- ja öljylämmitystaloihin on ilmalämpöpumppu aivan ehdoton laite säästöjen kannalta. Jatkuva sähkön hinnan nousu nopeuttaa laitteen takaisinmaksuaikaa.

Edellyttäen myös sitä, että laite on pohjolan pakkasille tarkoitettu.

Kuluttaako kesän jäähdytysominaisuus talvella säästetyt eurot?

Riippuen hieman laitteesta. Kun on etelä-eurooppaan tarkoitettu ilmalämpöpumppu, niin tällöin talvella ansaitut eurot tuhlataan kesällä. Kirjaimellisesti! Tällaisten ilmalämpöpumppujen lämmitysominaisuudet eivät riitä pakkasilla, jotta sitä säästöä lämmityksella tulisi.

Esim. kun talvella lämmitetään, hyötysuhdekerroin (COP) on 4. Tämä tarkoittaa, että 1 kW sähkötehoa tuottaa 4 kW lämpötehoa, eli 3 kW ylimääräistä ilmalämpöpumpun ansiosta. Kovimmilla helteillä ilmastointilaitteena käytettäessä ilmalämpöpumppu kuluttaa maksimissaan noin 1 kW (riippuen laitteesta) eli talvella säästetystä kilowateista on vielä 2 jäljellä! Tuollaisia kuumia päiviä ei kovinkaan montaa vuodessa ole!

Lämmityskustannuksista 96% aiheutuu -15ºC – +15ºC välillä. Oikein mitoitettuna ilmalämpöpumppu toimii ideaalisesti juuri tämän lämpötilavälin alueella. Hyvillä talviominaisuuksilla varustetulla lämpöpumpulla pystytään tuolloin lämmittämään vielä tehokkaasti.

Asian voi ajatella myös lämpötila-erona. Lämmistyskaudella; olkoon ulkolämpötila -10 astetta ja sisällä +20 astetta. Lämpötila-ero on siis 30 astetta. Kesällä; olkoon ulkolämpötila +27 astetta ja sisällä +23 astetta. Lämpötila-ero on vain 4 astetta.

Asumismukavuudesta ei kannata tinkiä!

Voiko ilmalämpöpumpun asentaa talvella?

Kyllä, toki tietyin rajoituksin. Talvella voit saada ilmalämpöpumppusi edullisemmin ja huomattavasti nopeammin (parista päivästä pariin viikkoon). Sesonkiaikaan keväällä ja kesällä voit joutua odottamaan ilmalämpöpumppuasi viikkoja tai jopa pari kuukautta.

Hanki siis laitteesi ennen kesän helteitä!

ota yhteyttä

yritys

Jäähdytinpalvelu RefGroup Oy

Y-tunnus 2022624-2

PUHELIN

+(358) 50 433 2222

SÄHKÖPOSTI

info@refgroup.fi

OSOITE

Lyijykatu 7, 05800 Hyvinkää